Webinar – Tržišno natjecanje pred Sudom EU-a: prethodna pitanja i žalbe

Kako postupak iz prava tržišnog natjecanja dolazi do Suda Europske unije? Koja je razlika između žalbenog postupka i postupka povodom prethodnog pitanja? Koja su hrvatska iskustva u tom pogledu? O tome govorimo na HDPPTN webinaru koji će se održati u četvrtak, 21. siječnja 2021., od 14 do 15 sati. Govori Mirna Romić, sudska savjetnica na Sudu Europske unije, diskutira Mario Krka, DTB, moderira Jasminka Pecotić Kaufman, EFZG. 

Snimku webinara možete pronaći na YouTube kanalu Hrvatskog društva za pravo i politiku tržišnog natjecanja na sljedećem linku.

Područje zaštite tržišnog natjecanja najčešće će se naći pred Sudom EU-a u postupku po žalbi na odluke Općeg suda. Ipak, neki od najzanimljivijih pravnih problema iz tog područja riješeni su u postupima povodom prethodnih pitanja nacionalnih sudova. Poznajući narav postupka povodom prethodnog pitanja, ali i kompleksnost područja tržišnog natjecanja, jednom kada se određena pitanja iz te domene nađu pred Sudom EU-a, odgovori na ista vrlo često postanu smjernice za nacionalnu i EU sudsku praksu. Za razliku od postupka povodom prethodnog pitanja, postupak po žalbi je gotovo pa pravilo u području prava tržišnog natjecanja. Premda su postupovna pravila jednaka za sve žalbene predmete, postupci iz domene tržišnog natjecanja imaju određene posebne karakteristike. Specifičnost instituta u području prava tržišnog natjecanja zahtijeva i poseban pristup formulaciji žalbenih razloga koji je vidljiv iz praktičnih primjera u presudama Suda EU-a. Na ovom webinaru govorit će se i o hrvatskim iskustvima u primjeni europskog prava i korištenja procesnih instituta u području zaštite tržišnog natjecanja.

O govornicima:

Mirna Romić je sudska savjetnica sucu Siniši Rodinu na Sudu Europske unije od 2013. Mirna je diplomirala na Pravnom fakultetu u Zagrebu 2010. te magistrirala na Sveučilištu Michigan 2012. Područja njezinog interesa su pravo EU, s naglaskom na slobodu poslovnog nastana i pružanja usluga, pravo tržišnog natjecanja i međunarodno pravo.  

Mario Krka diplomirao je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2004. godine, a titulu Master of Law and Business stekao na Bucerius Law School i Otto Beisheim School of Management u Njemačkoj 2011. Odvjetnik je s bogatim iskustvom u raznim područjima korporativnog prava, posebice M&A, te je ujedno i sudski tumač za engleski i talijanski jezik. Partnerom u Divjak, Topić, Bahtijarević & Krka odvjetničko društvo d.o.o. iz Zagreba postao je 2013. godine, od kada vodi i odjel za pravo tržišnog natjecanja. 

Snimka webinara je dostupna na YouTube kanalu udruge.

Više o prethodnim webinarima (Digitalne platforme i New Competition Tool – u kojem smjeru idemo? i Višestrana tržišta i slučaj Google Android – što možemo naučiti?).

Odgovori