HDPPTN WEBINARI – Tržišno natjecanje pred Sudom EU-a: prethodna pitanja i žalbe

Kako postupak iz prava tržišnog natjecanja dolazi do Suda Europske unije? Koja je razlika između žalbenog postupka i postupka povodom prethodnog pitanja? Koja su hrvatska iskustva u tom pogledu? O tome govorimo na HDPPTN webinaru koji će se održati u četvrtak, 21. siječnja 2021., od 14 do 15 sati. Govori Mirna Romić, sudska savjetnica na Sudu Europske unije, diskutira Mario Krka, DTB, moderira Jasminka Pecotić Kaufman, EFZG. 

Područje zaštite tržišnog natjecanja najčešće će se naći pred Sudom EU-a u postupku po žalbi na odluke Općeg suda. Ipak, neki od najzanimljivijih pravnih problema iz tog područja riješeni su u postupima povodom prethodnih pitanja nacionalnih sudova. Poznajući narav postupka povodom prethodnog pitanja, ali i kompleksnost područja tržišnog natjecanja, jednom kada se određena pitanja iz te domene nađu pred Sudom EU-a, odgovori na ista vrlo često postanu smjernice za nacionalnu i EU sudsku praksu. Za razliku od postupka povodom prethodnog pitanja, postupak po žalbi je gotovo pa pravilo u području prava tržišnog natjecanja. Premda su postupovna pravila jednaka za sve žalbene predmete, postupci iz domene tržišnog natjecanja imaju određene posebne karakteristike. Specifičnost instituta u području prava tržišnog natjecanja zahtijeva i poseban pristup formulaciji žalbenih razloga koji je vidljiv iz praktičnih primjera u presudama Suda EU-a. Na ovom webinaru govorit će se i o hrvatskim iskustvima u primjeni europskog prava i korištenja procesnih instituta u području zaštite tržišnog natjecanja.

Webinari se održavaju na platformi Google Meet.
Poveznicu za spajanje na webinar dobit ćete nakon registracije koja je moguća ovdje.

Više o prethodnim webinarima (Digitalne platforme i New Competition Tool – u kojem smjeru idemo? i Višestrana tržišta i slučaj Google Android – što možemo naučiti?).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *