HDPPTN WEBINARI

Drugi webinar, na temu “Višestrana tržišta i slučaj Google Android – što možemo naučiti?” održat će se u četvrtak, 3. prosinca 2020., 14:00-15:30 sati, a govorit će Ivan Krivić (AZTN), Marko Brgić (AZTN) i Mislav Bradvica (BMWC), a moderira prof. dr. sc. Jasminka Pecotić Kaufman (Sveučilište u Zagrebu – EFZG).

Webinari se održavaju na platformi Google Meet.
Poveznicu za spajanje na webinar dobit ćete nakon registracije koja je moguća ovdje.

Više o ovom webinaru:

Što su to višestrana tržišta? Kako funkcioniraju digitalne platforme i kako izgleda analitički okvir koji se primjenjuje za potrebe ocjene eventualne povrede tržišnog natjecanja? Zašto je Europska komisija kaznila Google radi zlouporabe vladajućeg položaja u predmetu Android? Na drugom webinaru u nizu Ivan Krivić iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja govorit će o glavnima karakteristikama višestranih tržišta: kako funkcioniraju, o kakvom poslovnom konceptu je riječ, na koji način sudionici utječu međusobno jedni na druge te na samo tržište. Poseban naglasak bit će stavljen na izazove za primjenu pravila o zaštiti tržišnog natjecanja kod analize postupanja poduzetnika na višestranim tržištima. Predmet Android jedan je od tri predmeta u kojima je Europska komisija utvrdila zlouporabu vladajućeg položaja poduzetnika Google, a izrečena kazna od 4,34 mld. eura najviša je pojedinačna kazna koju je Europska komisija ikada izrekla protiv nekog poduzetnika. Marko Brgić iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja analizirat će tu odluku Komisije fokusirajući se na pitanje mjerodavnog tržišta, vladajućeg položaja te spornih Googleovih postupanja, s obzirom na to da analitički okvir koji postavlja Komisija u ovom predmetu može biti indikativan za rješavanje budućih predmeta koji se tiču višestranih tržišta.
S druge strane, odluka Komisije u predmetu Android ostavlja za sobom niz mogućih interpretacija. Po čemu se predmet Android razlikuje od tradicionalnih slučajeva vezivanja i općenito zlouporabnog postupanja, i razlikuje li se uopće? Mislav Bradvica iz Odvjetničkog društva Bradvica Marić Wahl Cesarec problematizirat će pitanje primjene osnovnih instituta zaštite tržišnog natjecanja i njihove moguće (re)interpretacije u novoj – digitalnoj – ekonomiji.

Više o prvom webinaru (Digitalne platforme i New Competition Tool – u kojem smjeru idemo?).

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *