8th COMPETITION LAW AND POLICY CONFERENCE in Memory of Prof. Vedran Šoljan: “Goals of Competition Law and the Changing World”; 25-27 May 2023 / Dubrovnik, Croatia

Ponosni smo najaviti da HDPPTN zajedno s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu i Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja organizira sada već osmu po redu međunarodnu znanstvenu konferenciju kojom odajemo počast sjećanju na preminulog profesora Vedrana Šoljana (1962.-2008.), jednog od pionira hrvatskog prava tržišnog natjecanja.

Konferencija naslovljena “Goals of Competition Law and the Changing World” održati će od 25. do 27. svibnja 2023. u Dubrovniku a namijenjena svim dionicima i subjektima koji sudjeluju u procesu primjene prava tržišnog natjecanja – sucima, odvjetnicima, korporativnim odvjetnicima i drugim pravnim praktičarima te naravno poduzetnicima koji žele istražiti granice dopuštenog natjecanja.

Ove godine donosimo pregršt zanimljivih tema i izlagača raspoređenih u tri konferencijska dana.

Predviđene teme uključuju:

  • ciljeve prava tržišnog natjecanja,
  • institucionalne potrebe u provedbi prava tržišnog natjecanja
  • izazove sudskog nadzora
  • privatnopravnu zaštitu potrošača
  • novine u području zlouporabe vladajućeg položaja poduzetnika.


Posljednji konferencijski dan u potpunosti je posvećen radionicama za sudionike koje uključuju praktična pitanja:

  • izrade inicijative za pokretanje postupka pred nadležnim tijelom
  • osporavanja odluka o kršenju prava tržišnog natjecanja pred nadležnim sudom
  • izrade tužbi za naknadu štete zbog kršenja tržišnog natjecanja.

Ovogodišnju konferenciju uveličati svojim prisustvom predstavnici Suda i Komisije Europske Unije te čelnici čak 5 nacionalnih agencija za zaštitu tržišnog natjecanja – Republike Hrvatske, Portugala, Slovenije, Češke i Crne Gore kao i najistaknutiji članovi domaće i međunarodne akademske zajednice među kojima su profesori sa Sveučuilišta Loyola, Chicago; European University Institute, Firenza; Sveučilišta u Lisabonu; Sveučilište u Beču, Sveučilište u Varšavi; Sveučilište u Newcastle-u; Queen’s University Belfast; Sveučilište u Macau; Sveučilište u Tilburgu; Sveučilište Comenius Bratislava; i Sveučilište u Ljubljani i naravno profesori Sveučilišta Rijeci, Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Osijeku. Najzad za praktičan rad u radionicama sa sudionicima pobrinuti će se najstručniji domaći korporativni pravnici i članovi odvjetničkih ureda specijaliziranih u pravu tržišnog natjecanja.

Više o konferenciji i prijavama na stranicama konferencije.