Webinar “NAGODBE U PRAVU TRŽIŠNOG NATJECANJA”

AGENCIJA ZA ZAŠTITU TRŽIŠNOG NATJECANJA UZ PODRŠKU HRVATSKOG DRUŠTVA ZA PRAVO I POLITIKU TRŽIŠNOG NATJECANJA ORGANIZIRA 2. prosinca 2021., 15.00-16.30 h WEBINAR NA TEMU 

“NAGODBE U PRAVU TRŽIŠNOG NATJECANJA”

MODERATOR: Prof. dr.sc. Jasminka Pecotić Kaufman, Sveučilište u Zagrebu – Ekonomski fakultet

UVODNA RIJEČ: dr.sc. Mirta Kapural, predsjednica Vijeća, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja

GOVORNICI:

Gđa Maria João Melícias, članica vijeća, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja Portugala
Dr Nikolaos Zevgolis, Komisija za zaštitu tržišnog natjecanja Grčke
G. Erwann Kerguelen, Francuska agencija za zaštitu tržišnog natjecanja
G. Frank Wijckmans, odvjetnik, Contrast, Brisel

Nagodbe u pravu tržišnog natjecanja predstavljaju instrument koji se primjenjuje pretežno u predmetima zabranjenih horizontalnih sporazuma – kartela, a sastoji se u tome da poduzetnici protiv kojih se vodi postupak, sklope nagodbu s tijelom za zaštitu tržišnog natjecanja, priznaju svoje sudjelovanje u kartelu i svoju odgovornost i odustaju od osporavanja odluke pred nadležnim sudom. Druga strana nagodbe, tijelo za zaštitu tržišnog natjecanja zauzvrat dodjeljuje tom poduzetniku određeno umanjenje novčane kazne (uobičajeno od 10% ili više), a postupak se brže okončava čime se doprinosi ekonomičnosti postupka. 

U Republici Hrvatskoj ovaj instrument je novina uvedena tek posljednjim izmjenama Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja u travnju 2021. godine.

Cilj je ovoga webinara da predstavnici drugih država članica podijele svoja praktična iskustva u primjeni nagodbe u predmetima iz prava tržišnog natjecanja i upoznaju sudionike s prednostima i eventualnim nedostacima ovoga instrumenta.

Webinar se održava na platformi Google Meet. Poveznicu za spajanje na webinar dobit ćete nakon registracije koja je moguća ovdje.