Webinar “KARTELSKI POKAJNICI U PARNICAMA ZA NAKNADU ŠTETE I USPOSTAVA RAVNOTEŽE IZMEĐU JAVNE I PRIVATNE PROVEDBE PRAVA TRŽIŠNOG NATJECANJA”, ponedjeljak, 17. siječnja 2022., 13:30 sati

U ponedjeljak, 17. siječnja 2022., 13:30-14:30 sati održat će se webinar Hrvatskog društva za pravo i politiku tržišnog natjecanja na temu “KARTELSKI POKAJNICI U PARNICAMA ZA NAKNADU ŠTETE I USPOSTAVA RAVNOTEŽE IZMEĐU JAVNE I PRIVATNE PROVEDBE PRAVA TRŽIŠNOG NATJECANJA“.

Predavač: Baldo Šoljan, Madirazza i partneri d.o.o.
Diskutant: Vlatka Butorac Malnar, Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci
Moderator: Jasminka Pecotić Kaufman, Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Pokajnički programi najučinkovitije su sredstvo za suzbijanje kartela na području Europske unije. Više od 90 % kartela u Europskoj uniji danas se otkriva upravo tom metodom. Osim javne provedbe pravo tržišnog natjecanja Europske unije pruža mogućnost i privatnim tužiteljima da od kartelista potražuju naknadu štete. Dva navedena sredstva dolaze u sukob kad privatni tužitelji radi pribavljanja dokaza za potrebe parnice od tijela za zaštitu tržišnog natjecanja traže pristup
pokajničkim izjava u njihovim spisima predmeta. Zbog niza nepovoljnih posljedica kojima bi otkrivanje pokajničkih izjava moglo izložiti pokajnike postoji bojazan da bi takva praksa mogla umanjiti motivaciju poduzetnika da sudjeluju u pokajničkim programima. Dvije su se mjere profilirale kao moguće rješenje spomenutog sukoba: 1) ograničenje pristupa pokajničkim izjavama i 2) ograničenje privatnopravne odgovornosti kartelskih pokajnika. 

O tome koja su rješenja za problem sukoba između javne i privatne provedbe poslušajte na idućem webinaru u organizaciji HDPPTN-a na kojem će Baldo Šoljan (Madirazza i partneri d.o.o.) predstaviti glavne naglaske iz svog rada “SUKOBLJENIM SREDSTVIMA DO KOMPLEMENTARNIH CILJEVA: KARTELSKI POKAJNICI U PARNICAMA ZA NAKNADU ŠTETE I USPOSTAVA RAVNOTEŽE IZMEĐU JAVNE I PRIVATNE PROVEDBE EUROPSKOG PRAVA TRŽIŠNOG NATJECANJA” (Zagrebačka pravna revija, vol. 9, br. 2, 2020, str. 117-160, https://hrcak.srce.hr/clanak/378289), a o radu će diskutirati izv. prof. dr. sc. Vlatka Butorac Malnar s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Webinar moderira prof. dr. sc. Jasminka Pecotić Kaufman, predsjednica HDPPTN-a.

Webinar se održava na platformi Google Meet.

Poveznicu za spajanje na webinar dobit ćete nakon registracije koja je moguća na sljedećem linku.